Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Εκπυρωτική θεωρία για τη δημιουργία του Σύμπαντος

Το γνωστό σύμπαν βρίσκεται πάνω σε ένα τρισδιάστατο ‘φύλλο’, που ονομάζεται βράνη, και η οποία μπορεί να ταξιδέψει σε μία επιπλέον (εξτρά) διάσταση. Μια άλλη βράνη βρίσκεται σε μια μικρή απόσταση από αυτήν

1. Μια βράνη με παράξενη φυσική, διαφορετική από τη δική μας, ορίζει το ένα άκρο της 5ης διάστασης

2. Μια άλλη βράνη προορισμένη να γίνει το δικό μας σύμπαν, ορίζει το άλλο άκρο της 5ης διάστασης


3. Άλλες βράνες κινούνται κατά μήκος της 5ης διάστασης

4. Όταν μια βράνη κτυπά με δύναμη την δική "μας" βράνη, τότε γεννιέται το σύμπαν στο οποίο ζούμε

Στο μοντέλο αυτό, το γνωστό σύμπαν βρίσκεται σε μια τρισδιάστατη έκδοση ενός φύλλου, που το ονομάζουμε βράνη και το οποίο μπορεί να κινείται κατά μήκος μια επιπλέον διάστασης, της 5ης διάστασης του χωροχρόνου. Ας σημειωθεί πως η άλλη βράνη βρίσκεται λίγο πιο πέρα από την δική μας βράνη.

http://physics4u.wordpress.com/2011/04/16/%CE%AD-big-bang-%CE%AC-%CE%AFde/

Το σενάριο του Εκπυρωτικού Σύμπαντος είναι ότι ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε είναι μία μεμβράνη τεσσάρων διαστάσεων που ενσωματώνεται σε ένα συμπαγή χώρο πέντε διαστάσεων. Όπως παρακάτω φαίνεται και στο σχήμα, πριν τη δημιουργία του σημερινού μας σύμπαντος, μια άλλη μεμβράνη συγκρούστηκε με την προϋπάρχουσα δική μας, ελευθερώνοντας έτσι ενέργεια και θερμότητα που οδήγησαν τελικά στην διαστολή του Σύμπαντος μας.

Η θεωρία αυτή βασισμένη στις θεωρίες των χορδών, των 11-διαστάσεων, πιστεύει πως η 5η διάσταση είναι αυτή στην οποία πραγματοποιήθηκε ένα κατακλυσμικό γεγονός που κατέληξε στον κόσμο που εμείς ζούμε τώρα. Οι διαστάσεις 6 μέχρι 11 είναι κρυμμένες και είναι αρκετά μικροσκοπικές και τυλιγμένες επάνω σε μια μικρή σφαίρα, που είναι όμως πάρα πολύ μικρή για να τη δει κάποιος, αλλά χωρίς αυτή ο κόσμος δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Η θεωρία των χορδών μάλιστα λέει ότι οι διαστάσεις 1 μέχρι 4, "επιπλέουν" κατά κάποιο τρόπο, στην 5η διάσταση. Η νέα θεωρία προτείνει, ότι όχι μόνο ο κόσμος μας επιπλέει στην 5η διάσταση, αλλά η 5η διάσταση μπορεί να έχει κύματα σε αυτόν, ακριβώς όπως τα κύματα στον ωκεανό. Περαιτέρω, ένα ή περισσότερα από αυτά τα πενταδιάστατα κύματα μπορούν να γίνουν κάτι σαν ένα σολιτόνιο.

Εάν ερχόταν ένα τέτοιο πενταδιάστατο κύμα σολιτόνιο σε επαφή με έναν 4-διάστατο κόσμο όπως είναι ο δικός μας, τι θα συνέβαινε;

Για το θέμα αυτό, πολλοί κοσμολόγοι και μαθηματικοί έχουν ασχοληθεί. Και βρήκαν ότι τέτοια σολιτόνια των 5-διαστάσεων, μπορούν να κτυπήσουν, πράγματι, τον ορατό κόσμο μας, με ένα Big Bang.

Υποστηρίζουν λοιπόν, ότι το Big Bang συνέβη όταν μια brane (βράνη) από την 5η διάσταση, το σολιτόνιο του παραδείγματος, ήρθε και συγκρούστηκε κατακλυσμιαία με τον ορατό τετραδιάστατο ψυχρό φυσικό κόσμο μας, που υπήρχε πριν τη Μεγάλη Έκρηξη.

Η σύγκρουση αυτή ελευθέρωσε τόση ενέργεια, που δημιούργησε τη θερμότητα, το φως, την ύλη και όλο τον ορατό κόσμο μας.

Φυσικά είναι δυνατόν να υπάρχουν κι άλλα κύματα, βράνες, αυτού του είδους στην 5η διάσταση, που να συγκρουστούν, ενδεχομένως, με τον παρόντα κόσμο μας.

Έτσι λοιπόν, εξηγούν την προέλευση της Μεγάλης Έκρηξης.

Ενώ η κλασσική θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης, μας μιλάει για το τι συνέβηκε μετά το Big Bang, η νέα θεωρία του Εκπυρωτικού Σύμπαντος, αναφέρεται στο πριν και στο μετά του Big Bang.

Σολιτόνιο: Είναι ένα τεράστιο κύμα που διαμορφώνεται στον ωκεανό και μπορεί έπειτα να ταξιδέψει σε πολύ μεγάλες αποστάσεις χωρίς να διαλυθεί. Τα κύματα μπορούν να συμπεριφερθούν όπως αυτό, ως ένα ορισμένο βαθμό.

http://www.physics4u.gr/articles/2002/ekpyrotic.html 



Δεν υπάρχουν σχόλια: